Последното изследване на Decisive Analytics показва, че смартфоните са изместили лаптопа в предпочитанията на висшите мениджъри на компании. Лаптопът, към който през последната година се присъединиха и по-компактни модели, все още може да върне водещата си позиция или окончателно да я отстъпи в полза на iPad, но кое устройство ще вземе превес, ще стане ясно догодина.

69% използват платформата Android за смартфоните си и още толкова Blackberry

53% ползват операционната система iOS, 50% - Windows, 24% - Symbian.

За година разпространението на таблетите сред шефовете на компании се е увеличило четири пъти. Ако през 2010 г. едва 9% от тях имаха таблет, сега 75% от изпълнителните директори са се снабдили с тях.

Всеки пети шеф в Европа, която е лидер по брой на таблетите, има дори по две устройства.

Facebook е най-популярното мобилно приложение сред деловите ръководители (32%), следвано от професионалната социална мрежа LinkedIn (20%) и Twitter (19%).

Шест са мобилните приложения, без които шефовете не биха оцелели: Expensify (който отчита цената на стоките), Omnifocus (за управление на проекти), Camcard (цифрова бизнес карта), Siri Virtual (личен асистент), EverNote (бележник от ново поколение), Cisco Webes (виртуални срещи).

Decisive Analytics предупреждава, че използването на различни мобилни устройства улеснява значително работата, но прекаленото увлечение- напротив, може силно да навреди.