Днес е Световният ден без покупки или Buy nothing day. В Северна Америка той се отбелязва в петъка след Деня на благодарността, а в останалата част от света в последната събота на ноември.

Отбелязването му е провокирано от вчерашния Черен петък в САЩ - денят, в който магазините пускат толкова големи намаления, че стотици американци спят пред вратите им, за да влязат първи.

Инициативата съществува вече от 20 години, като първият „Ден без пазаруване“ се е провел в Мексико през 1992 г. Целта е обществото да се замисли за това, че консумира прекалено много ресурси.

Идеята принадлежи на канадския художник Тед Дейв. От 1997 г. денят е изместен непосредствено след Деня а благодарността, когато хиляди американци се избиват по магазините и издигат пазаруването в култ.

Скоро започва да се отбелязва във Великобритания, Израел, Австрия, Германия, Нова Зеландия, Норвегия и др. Наскоро протестиращи го преименуваха на „Окупирай Коледа“ и „Коледа без пазаруване“.

Активистите са изчислили, че само за ден без пазаруване ще се спестят 900 милиона полиетиленови торбички, за направата на които биха се изразходили 6 милиарда литра петрол.

В САЩ на този ден се рекламират мащабни дарителски акции, в които хората са приканени да дарят излишните им зимни палта и обувки за бедните. Организират се и базари, на които може да се извърши бартерна замяна на вещи.