Икономиката в еврозоната е на път да отчете най-слабото тримесечно представяне след мрачните дни в началото на 2009 година. Така изглежда от бизнес проучване, което показа, че през ноември компаниите се подготвят срещу намалени поръчки.

Компании от сектора на услугите, като банки и хотели, които представляват голяма част от икономиката, са се представили изключително слабо през този месец и са съкращавали персонал с по-високи темпове, съобщи БНР.

Докато месечния спад в производствения сектор намаля доста повече отколкото икономистите очакваха, PMI индексите насочват към слаба промяна и удар от рецесия за еврозоната.

PMI за сектора на услугите спадна до 45.7 през този месец, което е най-ниска стойност след юли 2009-а и не отговори на прогнозите на икономистите, които очакваха задържане на октомврийските нива от 46.0. Задържането под нивата от 50, които разделят растежа от свиването, е за десети пореден месец, а по-лошото е, че е рано да се каже, че спадът е достигнал най-слабата си точка.

При предстоящите все по-стриктни ограничения, продължаващата дългова криза и липсата на споразумение между Гърция и кредиторите й през изминалата седмица, перспективите за следващата година са повече от мрачни.