В рамките на следващите осем години въглеродните емисии в столицата трябва да бъдат намалени с 20%. Това планира кметът на София Йорданка Фандъкова – мярка, включена в план за устойчиво развитие на общината до 2020 г.

Пред министъра на икономиката Делян Добрев градоначалникът обясни, че в посоката „по-чиста и зелена” София ще се върви до голяма степен благодарение на европейски средства от специализиран фонд.

Фандъкова посочи, че благодарение на метрото е постигнато намаляване на вредните емисии въглероден диоксид с над 130 хил. тона годишно, а на шума - с 15-20%. След пускането и на новите участъци от метро мрежата се очаква още по-голям спад на вредните газове - с 9 тона годишно.

Това ще се постигне, тъй като около 14 хиляди автомобили по-малко ще бъдат ползвани през деня по улиците на града, съобщи bTV.

По думите на столичния кмет намаляването на емисиите въглероден диоксид е един от приоритетите на общината, включен във всяка от сферите – „зелен” транспорт, екологията, общински сгради, стимулиране на собствениците на частни сгради.

Йорданка Фандъкова обобщи, че през 2010 г. са закупени 30 нови тролейбуси, а сега се работи за закупуването на още 50 по проекта за интегриран транспорт.

Това би трябвало да намали консумацията на електроенергия с 15 на сто, както и обема на вредни газове. „Общината кандидатства и за закупуване на 20 нови трамваи и 10 метровлака”, добави кметът.

До 2020 г. пък се планира всички детски градини и училища в столицата да се обновят по стандартите на енергийната ефективност, като само през 2013 г. това трябва да бъде направено с 23 детски градини и четири училища, добави още Фандъкова.