"Бомбената" ваканция от училищата се пренесе в моловете. За три дни бомбени сигнали затвориха два от големите търговски чаршии - "Мол ъф София" и "Мол Сердика".

Управителите на големите търговски центрове обаче не пускат фъндък и затварят вратите за малко, колкото МВР да успее да провери кошчетата за боклук пред вратите и по етажите, посочва вестник "Стандарт".

В петък женски глас предупреди за бомба търговския център на бул. "Стамболийски", магазинът останал затворен за 15 минути и отново отворил врати. В 10.25 ч. вчера отново женски глас звъннал на 112 и заявил за бомба в "Мол Сердика". За броени минути повече от 20 полицейски коли отцепиха района около магазина.

"По високоговорителите обявиха, че всички трябва бързо да излезем заради технически проблем в сградата", заявиха две коафьорки в козметичен салон. Те обикаляли повече от два часа и половина по кафенетата наоколо, преди да им се обадят от охраната и да се приберат. До последно никой не казал, че става дума за сигнал за бомба.

"Дори от мен скриха, разбрах от телевизията, че е предупреждение за взрив", пени се охранител от "ВИП секюрити", който пази магазин на известна световна модна марка. Колегите му от СОТ 161, които пазят целия мол, пък най-накрая се бяха почувствали важни, че играят някаква роля в бомбения сериал и отказваха всякакъв разговор.

Цялата евакуация траела не повече от 10 минути, като хората били помолени да не отиват към подземните паркинги.

"Дойдохме да купим пухено яке на детето. За да ни е по-лесно пробването, го помъкнахме по ей-това тънко пуловерче. И вместо ново яке ни накараха така да го изведем навън. Добре, че е изгряло малко слънце", разказва бащата на 8-годишния Данаил - Ивайло Андонов.

След като полицаите от МВР в продължение на около 3 часа проверили всички възможни пространства за бомба и установили, че такава няма, семейството на Ивайло влязло отново в мола. Вместо да търчат по магазините обаче, те бяха застанали пред започващото представление на театралната работилница "Мариета и Марионета".

Всъщност, най-пострадали от фалшивия сигнал за взрив бяха невинните малчугани. "Неделя, 11 часа" е като парола за децата и майките им, които ги водят в мола на безплатно представление на куклен театър. Момчета и момичета се настаняват удобно на удобни меки квадрати и гледат в захлас актьорите.

В неделната утрин вчера сценичната треска продължи с 3 часа по-дълго за Валентин и Елена, които играеха сценки от постановката "Крокодил от Нил". Те издържаха на студа, наметнали палта върху куклените костюми, и с усмивка започнаха да веселят около 20 малчугани и родители около 13.45 ч вчера.

Общо 52 представления на 25 пиеси ще изнесат до края на годината актьорите на театралната къща. Догодина пък в "Мол Сердика" ще дойдат с представления почти всички куклени театри в страната, каза за "Стандарт" режисьорът на постановката Анастас Джидров.

На фона на зеления крокодил от Нил всички, дори и тези, които бяха разбрали за бомбата, забравиха за заплахата. След края на кукления театър на 8-годишния Данаил не му беше студено, а баща му го зарадва с тъмносиня пухенка.