Еврото днес поевтинява, прекъсвайки петдневното си поскъпване, след като партиите, подкрепящи независимостта на Каталуня спечелиха местните избори, което засили натиска за референдум за отделянето на провинцията от Испания, информира Bloomberg.

Еврото поевтиня спрямо повечето от 16-те основни валути на фона на опасенията, че Испания може да отложи искането на помощни средства заради политическата несигурност в страната. Финансовите министри на еврозоната ще се срещнат отново днес в Брюксел, за да решават за помощта за Гърция.

Йената се оттласна от седеммесечното си дъно, след като техническите индикатори показаха, че японската валута е свръхпродадена. Ръстът при йената беше ограничен след като протоколът от последната среща на централната банка на страната показа, че членовете на съвета по определяне на паричната политика настояват за улесняване на паричната политика.

Еврото поевтиняваше по-рано днес с 0.1% до 1.2961 долара, в сравнение с петък, когато записа 1.8% ръст за предходните пет дни. По-рано днес еврото достигна ниво от 107.14 йени, което беше най-високото от 27 април, преди да се установи на 106.69, или с 0.2% под затварянето от 23 ноември. Японската валута нарасна с 0.1% до 82.33 йени за долар от края на миналата седмица. Йената падна до 82.84, което беше най-ниското й ниво от 4 април.

Президентът на Каталуня Артур Мас, който свика предсрочни избори, за да предизвика дебат за независимостта, спечели 50 от 135-те места в местния парламент в сравнение с 62 преди това.

Мас обеща референдум в рамките на четири години. За разлика от него Републиканската левица, която удвои местата си в парламента от 10 на 21 иска да обяви независимост още през 2014 г.

Министър-председателят на Япония Йюшихико Нода и опозиционният лидер Шиндзо Абе ще участват в дебат преди изборите за долната камара на парламента през следващия месец. Нода, чиято управляваща Демократическа партия изостава в социологическите проучвания, и Абе ще се изправят един срещу друг на 29 ноември.

Йената поевтинява с 4% през последния месец. Еврото губи 0.1% за същия период, докато доларът поевтинява с 0.3%.