Лошите и преструктурирани* потребителски кредити за домакинствата отчитат пореден спад, сочат изчисления на Profit.bg на база данни от Българска народна банка.

Към октомври 2012 г. те са на ниво от 16.63 на сто, като бележат спад за осми пореден месец. Това е и най-ниското ниво на лошите и преструктурирани заеми за последните 2 г.

През този период те достигнаха и рекордната стойност от 20.16 на сто през ноември 2011 г.

Минимално понижение през изминалия месец бележат и лошите и преструктурирани жилищни кредити за населението.

По последни данни на БНБ те са на ниво от 21.21% спрямо 21.27 на сто за месец по-рано, което е и най-високата стойност в историята на банковата ни система.

При другите заеми е отчетен ръст от 26.3% на 26.42 на сто, което е само 0.6% под рекорда, отчетен през февруари тази година.

Съвкупно, лошите и преструктурирани кредити за домакинствата са на ниво от 19.54%.

При нефинансовите предприятия през последния месец е отбелязан спад до 25.85% спрямо 26.26 на сто за месец по-рано.

* Показателят включва целия размер на балансово отчитаните кредитни експозиции, които са класифицирани като необслужвани експозиции (чл.10), загуба (чл.11) и преструктурирани експозиции, съгласно чл. 13 (независимо към коя класификационна група са отнесени) по смисъла на Наредба 9 на БНБ от 3 април 2008 г. за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск. Сериите за показателя преди март 2009 г. включват данни за следните експозиции: нередовни, необслужвани и преструктурирани, класифицирани съгласно изискванията на Наредба 9, действащи до този месец.