Със 7.4% са се увеличили превозените товари от сухопътния и водния транспорт през третото тримесечие на 2012 г. спрямо второто, но действителното разстояние, на което са превозени товарите, намалява с 6.4%, показват предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

Спрямо второто тримесечие на 2012 г. превозените пътници от сухопътния, водния и градския електротранспорт се увеличават с 0.1%, а извършената работа - с 4.1%.

Спрямо същия период на миналата година превозените товари от сухопътния транспорт нарастват с 3.43 млн. т, или с 14.1%, спрямо съответното тримесечие на 2011 година.

Увеличение се наблюдава както при вътрешните, така и при международните превози, като увеличението при вътрешните превози се дължи основно на магистралния нефтопродуктопровод (ръст от 26.3%), а при международните превози (ръст от12.0%) на кръстосаната търговия (транспорт, извършван от товарен автомобил с българска регистрация между място на натоварване във втора държава и място на разтоварване в трета държава), където е регистриран ръст от 1.19 млн. тона.

При превозените товари от водния транспорт през третото тримесечие на 2012 г. се наблюдава ръст от 1.6% спрямо съответното тримесечие на 2011 г., който основно се дължи на по-голямото количество товари, превозени от речния транспорт. При морския транспорт, който през текущото тримесечие е извършвал само международни превози, превозените товари намаляват с 9.1%.

Същевременно обаче извършената работа, измерена в тонкилометри, бележи спад от 22.8% в сравнение с третото тримесечие на 2011 г. При морския транспорт намалението е с 23.9% и е в резултат на по-малкото средно превозно разстояние.

Пътническите превози в железопътния и автобусния транспорт през същия период отчитат 0.4% ръст спрямо предходната година. Увеличението се дължи главно на международните превози с автобус, които отбелязват ръст от 35.6%, докато общият брой на превозените пътници от железопътния транспорт намалява с 12.2%.

Броят на превозените пътници от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) през третото тримесечие на 2012 г. е с 1.1% по-малко от съответното тримесечие на предходната година . Увеличение от 2.0% е регистрирано единствено при превозените пътници от метрополитена, докато при тролейбусния и трамвайния транспорт има спад - съответно с 2.7 и с 1.2%.

Същевременно обаче извършената работа бележи ръст от 23.8% спрямо съответното тримесечие на 2011 г. и достига 366.5 млн. пкм, което се дължи на значителното увеличение на маршрутната дължина на линиите на метрополитена - с 53.1%.