Британският регулатор на финансовите пазари (FSA) съобщи, че е наложил глоба от 29.7 млн. паунда (близо 37 млн. евро) на швейцарската банка UBS, защото не е успяла да засече големите загуби, нанесени й от бившия дилър Квеку Адоболи.

Това става, след като 32-годишният Адоболи беше осъден миналия вторник от лондонски съд на седем години затвор за причиняването на загуби от 2.3 млрд. долара на швейцарската банка.

"Пропуските в системите и контрола показаха сериозни слабости в процедурите на компанията, в системите й за управление и за вътрешен контрол", посочи FSA в комюнике, цитирано от БГНЕС.

Тези пропуски "позволиха операциите (извършени от Квеку Адоболи) да останат неразкрити дълго време", допълва регулаторният орган, според когото аферата е застрашила доверието в пазара.

"Системите и контролът в UBS показаха сериозни грешки", които позволиха на Адоболи, "един сравнително млад дилър, да предприеме значителни и рисковани пазарни операции", заяви Трейси МакДермот, представител на отдел "Финансови престъпления" във FSA.

UBS е получила намаление на глобата с 30%, защото е приела бързо споразумение с регулаторния орган. Без него глобата щеше да възлезе на 42.4 млн. паунда.