Свинското месо няма да поскъпва, обяви вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Свиневъдите очакваха, че цените ще скочат заради влизащите в сила от началото на 2013 г. нови изисквания за хуманно отглеждане на свине.

От Държавния фонд „Земеделие“ обаче обявиха, че в бюджета им има планирани до 10 млн. лв. за компенсация на производителите.

Дотирането стана възможно, след като бяха изпълнени всички изисквания на ЕС за щастливи прасета – те вече живеят в просторни помещения и дори имат играчки.

Фермерите имат още време да подадат документи за получаване на субсидии за хуманно отношение към животните – те се приемат до 7 декември. Максималният годишен размер на тази помощ е 48.36 лв. за свине за периода на угояване и 60.80 лв. за свине-майки.

Според част от животновъдите от Пазарджишко, заради дотирането е възможно по празниците свинското да поевтинее дори с над 10%. В града цените на месото вече са паднали с до 60 ст. на кг. То пък ще повлече след себе си цените на колбасите, които също се очаква да паднат.

Къде в дните преди Коледа се продава най-евтиното свинско? Проверка на Profit.bg на промоционалните оферти на супермаркетите показва, че най-евтиното свинско може да се намери в Лидл, където в периода 29 ноември – 12 декември свинското контрафиле ще се продава за 3.99 лв. за кг.

В Карфур можете да си купите килограм свинско за готвене до 2 декември срещу 6.90 лв. Свинският бут без кост струва 6.99 лв. за кг. в Т Маркет и в Кауфланд.

В Метро можете да го купите по-евтино - за 6.29 лв. за кг., но без ДДС. Там предлагат още свинска плешка без кост за 5.82 лв. за кг. (без ДДС) и свински врат без кост за 6.65 лв. за кг. (без ДДС).