Светлините на главната коледна елха на Америка бяха запалени на Рокфелер плаза в центъра на Ню Йорк. Хиляди жители и гости на "Голямата ябълка" се събраха, за да наблюдават случващото се и да чуят традиционния концерт.

Точно в 4.00 часа българско време днес на фона на възторжените възгласи на събралото се множество засияха гирляндите на коледното дърво, включващи 30 хиляди енергоспестяващи лампички. На върха му e поставена гигантска кристална звезда с диаметър 2.9 м. и тегло 250 кг.

С декорацията на елхата се заеха дизайнерите на австрийската фирма Сваровски. Мнозина смятат, че именно от този момент в САЩ официално стартира коледния сезон, който ще продължи до началото на 2013.

Главният коледен символ тази година е 80-годишна норвежка елха, която пристигна в Ню Йорк от градчето Маунт Олив /щат Ню Джърси/ на 14 ноември. Дървото е отгледано във фермата на 76-годишния имигрант от Унгария Джо Балку.

Традицията да се поставя коледна елха в самия център на Ню Йорк датира от началото на 30-те години на миналия век. През 1931 работници, строящи сградата Рокфелер център, за пръв път поставят празничното дърво, директно на самата строителна площадка. Първата официална церемония по запалването на коледните светлини се е състояла две години по-късно.

Очаква се тазгодишната коледна елха да дари добро настроение на няколко милиона души. Нейните светлини ще "загаснат" на 7 януари следващата година, съобщи БГНЕС.