Икономическото министерство смята да направи сериозни промени за улесняване на достъпа до еврофондовете. Една от новите идеи е да се въведат ваучери, с които фирмите да плащат за иновации - например да си поръчат модернизация на машина или апаратура или друг вид нововъведение.

„Почти половината европейски пари за конкурентоспособност през следващия седемгодишен период (бел.ред.- от 2014 г. до 2021 г.) ще бъдат предназначени за бизнеса. Освен по общата схема за иновации, това ще става и по изцяло нова ваучерна схема”. Това обяви министърът на икономиката Делян Добрев. На конференция за иновациите той каза, че инвестициите в този бранш са устойчиви за разлика от вложенията в строителството и финансовия сектор, предаде БНР.

Министър Добрев очаква да бъде договорено отпускането на повече от 1.2 млрд. евро по програма "Конкурентоспособност" за следващия период. Основно те ще бъдат насочени към иновациите по новата ваучерна схема.

„Когато фирмата вземе ваучер, тя ще отиде точно в този научен център или точно в това развойно звено, което може да направи нещо полезно за компанията й. По най-добрия начин ще насочим средствата от иновации към наука. Но точно тази наука, която е в полза на бизнеса”, обясни Добрев.

Освен фирмите, които работят иновативно, ще бъдат стимулирани и тези предприятия, които се стремят да произвеждат и да изнасят краен продукт.

„Ние не трябва да изнасяме суровини, а да изнасяме продукти с висока добавена стойност”, заяви министърът.

Ще се търси и диверсифициране на износа в страни и пазари извън Евросъюза, тъй като засега 72% от експорта ни е за европейски страни.

„Ние трябва да погледнем към държавите и пазарите, които през последните 10 години растат с повече от 10%. Има огромни такива пазари в третите страни, за които за съжаление изнасяме само 28% от нашата продукция. Ние ще подкрепим експортно ориентираните предприятия и ще се опитаме включително да им помогнем те да намерят нови пазари”, допълни той.