Двадесет на сто ръст на инвестициите за тази година спрямо предходната очаква ръководство на Българската агенция за инвестиции. В интервю за БТА изпълнителният директор на агенцията Борислав Стефанов прогнозира, че можем да очакваме между 1.7 и 2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции за 2012 г.

Делът на инвестициите в производство се увеличава, отчете Стефанов. Тази година само в автомобилния сектор работихме върху десетина проекта и смятам, че поне четири - пет от тях ще се реализират в България.

Това не значи, че до края на годината някой ще отвори завод, но най-малкото в следващите пет-шест месеца ще се вземе решение това да е в България, допълни ръководителят на БАИ.

Агенцията работи с 4 - 5 фирми, които имат намерение да изнесат в България част от бизнес процесите си като финанси и счетоводство. Наскоро голям производител на безалкохолни напитки обяви, че България ще е страната, в която ще разкрият такъв център, припомни Стефанов.

Според него сферите, които ще са най-актуални за инвестиции у нас през 2013 г., ще са аутсорсингът и автомобилната промишленост. Има няколко проекта в химическата индустрия и един - два в медицинския туризъм.

Борислав Стефанов отбеляза, че все още в много държави по света не се знае, че в България има потенциал за производството. Малко хора си дават сметка за плюсовете от членството ни в ЕС, комбинирани с ниските разходите за правене на бизнес в България.

За макроикономическата и политическата ни стабилност си знаем ние и още няколко държави от региона, допълни още Стефанов.