След 16-часово заседание конституционното събрание на Египет одобри новия основен закон на страната. Днес предложението ще бъде дадено за подпис на президента Мохамед Морси.

Участниците одобриха поотделно всеки един от 234-те члена на документа. Повечето от тях бяха приемани без дебат, съобщи ТВ7.

Информационните агенции обаче посочват, че Конституцията е била приета без участието на либерали и християни. Те бойкотираха вота и обвиниха управляващата партия Мюсюлмански братя в опит да наложат своите правила.

Още вчера стана ясно, че в основата на новия закон ще залегне шериата. Анализатори коментират, че това на практика означава липса на промяна, защото същото беше заложено в Конституцията и при управлението на бившия президент Хосни Мубарак.

Днес документът ще бъде предоставен за одобрение на настоящия държавен глава - Мохамед Морси, който в 15-дневен срок трябва да свика референдум, на който Конституцията да получи зелена светлина и от самите египтяни.

През последната седмица в Египет имаше бурни протести. Те бяха провокирана от указ на Морси, с който се забранява решенията му да бъдат оспорвани по съдебен път.

След като държавният глава поясни, че мярката е временна и в името на демокрацията, обстановката се успокои, въпреки че палатковият лагер на емблематичния площад Тахрир в Кайро остава.