В Хонконг се проведе 20-то международно изложение на бижутерите. 560 фирми от 20 държави показаха най-новите тенденции в ювелирното изкуство.

Диамантите и белите метали ще бъдат актуални и през следващата година, но активният пазар вече не е Европа или САЩ, а Китай, съобщи ТВ7.

Дракони, пеперуди, масивни колиета, гривни и пръстени - всичко това е разположено на огромна площ в един от модерните експоцентрове в Хонконг, който за 20-а поредна година събра производителите на луксозни бижута от цял свят.

И въпреки че годината на дракона, според Китайския календар, изтича, ювелирните изделия с митичното създание продължават да бъдат много актуални. Наблюдава се обаче динамика на пазара и ако преди около 60% от търговията се е осъществявала в САЩ, сега е насочена основно към Азия.

На изложението могат да се намерят бижута за всеки джоб, както пръстен с диамант със зелени оттенъци за 7 хил. долара, така и колие за 17 хил. Разбира се, има и вариант с червени диаманти за 52 хил. долара.

Интересното е, че се наблюдава ръст в търсенето на мъжки аксесоари, преобразени в бижута. Чифт елегантни мъжки ръкавели, например, струват най-малко 150 долара. В много от тях са вплетени типични азиатски мотиви, което особено се харесва на клиентите.

2013 г., според китайския календар, е годината на змията. Ето защо все повече бижута ще имитират формата и специфичната й текстура. Очакванията са юбилейното експо да привлече най-малко 25 хил. посетители от цял свят.