Туристите, които идват у нас за секс, алкохол и наркотици, завъртат огромен оборот, който почти не се облага с данъци. Само в Златни пясъци това лято АСО туризмът (алкохол, секс и опиати) е генерирал 75 млн.евро.

В същото време приходите от нощувки в хотелите на курорта са 66 млн. евро. Данните изнесе Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Половината от 500 000 гости в курорта харчат по време на престоя си минимум по 100 евро за плътски удоволствия, дрога и алкохолни турове.

Заплахите от масовото навлизане на АСО туризма са отблъскване на по-възрастните туристи, на семействата с деца и свиване още на и без това краткия активен сезон, предупреждава вестник "Стандарт".

Другите рискове са загърбване на културно-историческия туризъм и увеличение на криминалните прояви, и не на последно място отлив на качествените туристически кадри, които не искат да обслужват агресивността. Общо 9000 платени жрици на любовта работят у нас и заработват близо 1 млрд. лева за година, посочи още Маринов.

Според световно изследване приходите от туризъм на гей обществото възлизат на 165 млрд. долара за 2012 г., като догодина се очаква тази сума да достигне до 181 млрд. долара. Това е най-бързо развиващият се вид туризъм, отбелязаха от бранша.

Оттам настояват и за регламентиране на проституцията у нас, както е в съседните конкурентни туристически държави - Гърция и Турция. Проституцията и алкохолният туризъм трябва да бъдат изнесени извън курортите, в контролирани публични домове или къмпинги, за да не пречат на останалите туристи, настояват туроператорите.