Айке Батиста вече не е най-богатият бразилец, след като акциите на неговите газови компании поевтиняха в петък. Така той беше изместен от акционера в Anheuser-Busch InBev NV Жорже Пауло Леман.

Акциите на корабостроителницата на Батиста OSX Brasil SA изгубиха 6.8% от стойността си, оглавявайки спада на пет от шестте му публични компании. Състоянието на 56-годишния Батиста вече възлиза на 18.6 млрд. долара, след като е намаляло почти наполовина от края на март насам, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Богатството на Леман пък се оценява на 18.9 млрд. долара. Акциите на AB InBev поскъпнаха с 1.3% до 67.43 евро в петък.

Батиста, който нееднократно обещаваше да изпревари Карлос Слим като най-богатия човек в света, се отдалечи от него след поредица разочарования, които започнаха през юни, когато неговата петролна и газова компания OGX Petroleo & Gas Participacoes SA намали първоначалния си таргет за производството по-малко от пет месеца, след като стартира добива на петрол.

Акциите на OSX пък поевтиняха в петък след отменянето на договор, който щеше да й позволи да участва в изграждането на пет кораба за добив на петрол. Също в петък компанията на Батиста LLX Logistica SA назначи нов главен изпълнителен директор, което е шестата промяна във висшето ръководство на компанията от юни насам.

Вследствие на сериозното търсене на бира богатството на Леман и двамата му партньори Марсел Телес и Карлос Сикупира е нараснало с над 50% от началото на годината, след като бяха в основата на сделки като придобиването на мексиканската Grupo Modelo SAB за 20.1 млрд. долара през юни. Най-големият актив на Леман е 10-процентният му дял в AB InBev, който струва над 14.7 млрд. долара.