По време на днешната сесия очаквам повишение на основните борсови индекси главно поради оптимизма на външните пазари. Това заяви в коментара си за Profit.bg Красимир Йорданов, портфолио мениджър в ДСК Асет Мениджмънт.

Консолидираните отчети за деветмесечието едва ли ще поднесат изненади, като по-скоро ще покажат това, което се вижда и от неконсолидираните – като цяло свиващи се продажби и намаляващи печалби.

В случай на избягване на фискалната пропаст в САЩ, който е най-вероятният сценарий, очаквам догодина позитивният сентимент на световните и българската борса да се запази.

Три от индексите приключиха миналата седмица на положителна територия. SOFIX и BG40 отчетоха ръст от 0.51% и 0.3%, респективно, за последните пет сесии, докато BGTR30 нарасна с 0.71%. BGREIT бе единственият губещ за седмицата с понижение от 0.5%.

Представянето на индексите за ноември бе разнопосочно. SOFIX (-0.65%) и BGTR30 (-1.18%) отчетоха понижения за месеца, докато BG40 (+1.85%) и BGREIT (+0.58%), излязоха на положителна територия.

Единственият губещ от началото на годината е BGTR30, който се понижава с 4.74%. Ръстът за 2012 г. при SOFIX, BG40 и BGREIT е 1.7%, 7.49% и 55.3%, респективно.

* Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.