Казината в Макао са на път да отчетат рекордни печалби. Прогнозите са, че бившата португалска колония, която през 1999 г. премина под управлението на Китай, през тази година ще прибере през игралните си домове между 30 и 40 млрд. долара.

Откакто е под юрисдикцията на Пекин, бившата колония процъфтява със завидни темпове и причината за това е много проста. Макао е единственото място в Китай, където може да се играе легално хазарт.

Ако през 2007 г. приходите, натрупани от слабостите човешки, са били около 10 млрд. долара, то през миналата година сумата надхвърля 30 млрд., а през тази година се очаква да се доближи до 40 млрд.

За сравнение, през милата година печалбата на Макао е била пет пъти колкото тази на Лас Вегас, посочва БНТ.

Големите пари се разпределят между 6 казина. Най-голям ръст в печалбите има компанията Галакси ентъртейнмънт груп. Тя държи казиното Галакси.

Бумът в игралната индустрия е добре дошъл за тези от инвеститорите, които са обезпокоени от по-ниските темпове на растеж на китайската икономика през тази година.

Пак по това време ръководството на Китай обяви открито война на корупцията. На този фон може да се очаква нов прилив на капитали към игралните маси в Макао, в опит да се скрият или изперат някои незаконни доходи.