Китайските астронавти се готвят да отглеждат зеленчуци на Марс и Луната, след като изследователите успешно са завършили предварителни тестове в Пекин, съобщи официална китайска медия, цитирана от АФП и Фокус.

Четири вида зеленчуци са отглеждани в „система за поддръжка на екологичен живот” - 300-метрова кабина, която ще позволи на астронавтите да развият собствени запаси от въздух, вода и храна, докато са на космически мисии, съобщи агенция Синхуа.

Системата, която разчита на растения и водорасли, „се очаква да бъде използвана в извънземни бази на Луната или Марс”, гласи материалът.

Участниците в експеримента може да използват отглежданите свежи зеленчуци за храна, съобщи Денг Йибинг, изследовател в китайския Център за изследвания и тренировки на астронавтите.

„Китайските космонавти в бъдеще може да си отглеждат пресни зеленчуци и запаси от кислород чрез градинарство в извънземните бази”, посочва агенцията, като добавя, че този експеримент е първият от рода си в Китай.

Китай по-рано съобщи, че ще приземи изследователско оборудване на Луната за пръв път следващата година, като част от амбициозната космическа програма, която включва дългосрочен план за пилотирано кацане на Луната.