Какво е общото между президента на САЩ, папата и основателя на Facebook? Всички те попадат в класацията на сп. Forbes на най-влиятелните хора за 2012 г.

За съставянето на класацията от изданието са прегледали стотици кандидати от най-различни сфери на живота и са оценили тяхната влиятелност по четири показателя, като способността да влияят върху много хора, финансовите ресурси, контролирани от всеки от тях, дали кандидатът има влияние в много сфери и дали кандидатът активно използва своята влиятелност.

По тези показатели президентът на САЩ Барак Обама единодушно изпъква като най-влиятелният човек в света във втора поредна година. Обама спечели президентските избори в САЩ и сега получава още четири години, за да изпълни своите политически планове.

Президентът е изправен пред сериозни предизвикателства, като бюджетната криза в САЩ, висока безработица и ескалиралото напрежение в Близкия Изток. Обама обаче остава върховен главнокомандващ на най-силната армия в света и оглавява най-голямата икономика.

Вторият най-влиятелен човек в света е и най-влиятелната жена. Канцлерът на Германия Ангела Меркел скача от четвърто място през миналата година до втората позиция в тазгодишната класация.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг (номер 25) е един от най-младите хора в класацията, на възраст от едва 29 години. Той изпада от челната десетка, където беше миналата година, след като като дългоочакваното IPO на Facebook се оказа провал. Бразилският президент Дилма Русеф (номер 18) отчита един от най-големите скокове в класацията.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук (номер 35) също се придвижва сериозно нагоре в класацията. Година след като той наследи Стив Джобс, компанията е най-скъпата в света, а цената на акциите й достигна рекорд от над 700 долара през септември.

Сред новите попълнения в класацията попадат също така съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман (номер 71) и предприемачът зад PayPal и Tesla Motors Илон Мъск (номер 66).

Редица видни фигури изпадат от класацията през тази година, като президентът на Китай Ху Дзинтао, който миналата година бе втори. Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър също вече не е сред най-влиятелните хора в света, според Forbes, както и държавният секретар Хилъри Клинтън. Двамата се очаква да не запазят постовете си по време на втория мандат на Обама.

Ето и кои са 20-те на-влиятелни хора в света, според Forbes:

20. Сергей Брин и Лари Пейдж

Съоснователи на Google, двамата са на по 39 г.

19. Манмохан Сингх

Министър председател на Индия, 80 г.

18. Дилма Русеф

Президент на Бразилия, 65 г.

17. Майкъл Т. Дюк

Главен изпълнителен директор на Wal-Mart, 63 г.

16. Майкъл Блумбърг

Кмет на Ню Йорк, 70 г.

15. Уорън Бъфет

Главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, 82 г.

14. Франсоа Оланд

Президент на Франция, 58 г.

13. Ли Кецян

Вицепремиер на Китай, 57 г.

12. Соня Ганди

Президент на Индийския национален конгрес, 66 г.

11. Карлос Слим Хелу

Председател на Carlos Slim Foundation, 72 г.

10. Дейвид Камерън

Министър-председател на Великобритания, 46 г.

9. Си Дзинпин

Генерален секретар на китайската комунистическа партия, 59 г.

8. Марио Драги

Президент на Европейската централна банка, 65 г.

7. Абдула бин Абдулазиз ал Сауд

Крал на Саудитска Арабия, 88 г.

6. Бен Бернанке

Председател на Федералния резерв на САЩ, 59 г.

5. Папа Бенедикт XVI

Глава на Римокатолическата църква, 85 г.

4. Бил Гейтс

Съпредседател на Bill & Melinda Gates Foundation, 57 г.

3. Владимир Путин

Президент на Русия, 60 г.

2. Ангела Меркел

Канцлер на Германия, 58 г.

1. Барак Обама

Президент на САЩ, 51 г.