Три пъти повече студенти избраха да посрещнат 8 декември във Велико Търново тази година. Причина е идеята на група млади ентусиасти и общината, които превърнаха Велико Търново в студентска столица на България.

Към традиционните пакети за нощувки и вечери в прочутите механи тази година е добавен и културен пакет с посещения на църквата "Св. Четиридесет мъченици", манастири, музеи и атрактивният спектакъл "Звук и светлина" на хълма Царевец.

Идеята хрумнала преди около година на 24-годишния Кирил Пангелов. От самото начало той бил убеден в успеха на инициативата, защото, по думите му, студентите в България искат на 8 декември не само веселби и трапеза, а и хубави спомени и културни развлечения.

"Формирахме идеята на базата на възможностите за забавление във Велико Търново и това, че нашият град предлага уникални места, на които могат да се забавляват студентите, като в това число не включвам само хотелите и ресторантите, а и всичките обекти от културно–историческото наследство на Велико Търново", казва Кирил пред БНТ.

"Действително има смисъл студентите не само да празнуват, а трябва да се запознаят и с историята, и с културата. Само с представяне на студентска книжка на музейните обекти те ще могат безплатно да разгледат историята на старата столица на България - Велико Търново", отбелязва кметът на града Даниел Панов.

Над 3000 хиляди са студентите от цялата страна, които са предпочели Велико Търново, за да отбележат своя празник. Според тях заради комплексната услуга, която им предлагат, старата столица е желаното съчетание на забавление през нощта с туристическа обиколка през деня. Първите студенти вече пристигнаха в старата столица, която ги посрещна с грейнали светлини.