"Валутният борд в България трябва да остане. Ако той не съществува, в страната би настъпила голяма катастрофа", каза в интервю за предаването "Лице в лице" по bTV икономистът Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд.

Ханке разказа, че работи по този въпрос от 1970 г.

Икономистът показа схема с индекса на мизерията в България. По думите му, след въвеждането на валутния борд индексът на мизерията в страната ни е спаднал изключително стръмно. "Хората забравиха, че имаше месечна инфлация от 241%", добави експертът.

Относно това, че бордът е пречка за развитието на българската икономика, Стив Ханке заяви, че това изобщо не е така. Той отново заяви, че ако го няма борда, ще настъпи същинска катастрофа в страната.

Икономистът коментира и бедността на България и фактът, че страната е най - бедна в ЕС: "Бедни сте, но си бяхте бедни и преди". Ханке изтъкна, че България в момента е изключително добре в сравнение с някои други държави. "Валутният борд заключи вратата за вредителите към българската икономика", добави той.

"Стабилният български лев и системата валутен борд е институцията, която дава много строги рамки и ограничения за бюджета", заяви още Стив Ханке. Експертът е категоричен, че ако се въведе еврото в България, ще настъпи голяма каша в страната.

Относно това кога ще свърши кризата, Ханке заяви, че няма да бъде скоро. По думите му, нищо чудно кризата да продължи още две години.