Италианският автопроизводител Fiat ще инвестира 1.2 млрд. евро (1.6 млрд. долара) в луксозната марка Maserati, надявайки се че новите технологии и партньорството с Chrysler ще помогнат в борбата с германските конкуренти BMW и Porsche в САЩ.

Предишните опити на Fiat за разрастване на Maserati и Alfa Romeo бяха неуспешни, но този път от компанията се надяват, че мрежата от 2 300 дилъра и магазина на Chrysler в САЩ ще помогнат за увеличаване на дела от пазара на луксозни автомобили, където маржът на печалба е двуцифрен.

Партньорството на Fiat с Chrysler също така позволява на италианската компания да използва опита на щатския си партньор в произвеждането на по-големи автомобили и за спестяването на разходи.

Главният изпълнителен директор на Maserati Харалд Вестер обяви тази седмица, че Fiat ще инвестира в три нови модела Maserati в опит да увеличи продажбите си до 50 000 автомобила през 2015 г.

От марката планират да продадат най-малко 13 000 броя от новия си седан Quattroporte с четири врати през 2013 г., в сравнение с продадените общо около 4 700 автомобила за първи три тримесечие на 2012 г.

Новият модел Quattroporte ще се конкурира с BMW Седма серия и Porsche Panamera.

Цената на модела Quattroporte е между 100 000 и 150 000 евро, докато Porsche Panamera се продава за между 77 000 и 166 000 евро.

Новият седан използва модифицирано шаси на Chrysler300, докато двигателят е разработен и произведен в Италия от Ferrari. Quattroporte се произвежда в нов завод в Торино.

Вестер обяви, че има за цел продажбите на Quattroporte да достигнат 80 000 за седемгодишния живот на новия модел.

Maserati ще увеличи дилърите си в световен мащаб до 425 до 2015 г., в сравнение с 250 в края на тази година.

Марката отчита 472 млн. евро продажби за първите девет месеца на годината, или с 6% повече в сравнение със същия период година по-рано. Приходите на Fiat-Chrysler за периода са 62.14 млрд. евро.

По-късно следващата година Maserati ще пусне по-малък седан на име Ghibli, чиято цена ще е между 50 000 и 100 000 евро. Той ще бъде последван през третото тримесечие на 2013 г. от нов SUV модел на име Levante, който вероятно ще се произвежда в завода Мирафиори на Fiat в Торино.

Новият модел Quattroporte има напълно нов дизайн. Новата версия на класическия модел Maserati от 1963 г. е с двойно предаване, което би трябвало да привлече купувачи от Канада, Русия и скандинавските страни, казва Вестер.

Моделът е с два вида двигател V-образен, 6 цилиндров и V-образен, 8-цилиндров. Моделът също така е по-дълъг и по-широк, което означава, че собственикът може да използва и личен шофьор. Колата също така е с 20% по-икономична от модела, който заменя, тъй като 35% от корпуса й е направен от алуминий.

От Maserati също така могат да добавят трета смяна в завода си в Торино, за да се справят с търсенето, казва Вестер.