На фона на опасенията от настъпването на така наречената „фискална пропаст“ и дълговите проблеми в еврозоната, човек би помислил, че пазарът на акции едва ли ще се представя много добре през следващата година.

Не на такова мнение обаче са анализаторите и икономистите от Bank of America Merrill Lynch, откъдето прогнозират нови рекорди за борсите. Според тях индексът, следящ представянето на водещите щатски компании и барометър за световните пазари - Standard & Poor's 500, е на път към 1 600 пункта през следващата година.

Рекордни цени прогнозират от инвестиционната банка и за цената на златото при нива от 2000 долара и дори 2 400 долара за тройунция. Очаква се възстановяването на имотния пазар в САЩ да набере скорост.

Извън пределите на САЩ, китайската икономика се очаква да поведе световния ръст, а мултинационалните компании ще намерят сериозна подкрепа, след година, когато фокусираните върху САЩ компании бяха най-добрият залог.

Прогнозата на банката е със значителна тежест за пазара, предвид че оттам бяха най-точните в прогнозите си за широкия индекс, с очакван таргет от 1 450 за тази година, което е съвсем близо и може да бъде достигнато в дните до края на годината.

Тази прогноза бе направена дори в условията на прогнозиран слаб ръст на щатската икономика в размер на 2.1%.

Ръстът на щатската икономика се очаква да е едва 1.5%, на фона на очаквания ускорен ръст на световната икономика от 3.2%.

Другите прогнози на банката включват очаквана доходност по европейските облигации между 2 и 7%. Световните акции се очакват да донесат доход между 9 и 16% през следващата година.

Петролът се очаква да продължи да се търгува в рейндж около 90 долара за барел, но са налице възможности за поевтиняването му към 50 долар, при пробив надолу.

Доларът и еврото се очаква да са най-силните валути, предвид на мерките за съкращаване на бюджетните разходи в САЩ и Европа.

Една от причините за очакванията за силно представяне на борсите е пренасочване на инвестициите от облигации към акции. Рекордно ниската възвращаемост на държавните ценни книжа са основна причина за това.

Исторически най-високата стойност на индекса S&P 500 при ниво от 1 565 пункта е била постигната на 9 октомври 2007 година и не бе достигнато повече от тогава. Финансовата криза отведе широкия индикатор до дъно от 666 пункта през март 2009 година.