USD/JPY е двойка, която обикновено не предлага много емоции. Движение по-голямо от 60-70 пипса в рамките на един ден тук е рядкост, коментира специално за Fx1.bg Йордан Калоянчев, анализатор ИП Карол.

Днес обаче USD/JPY отвори с „gap“ 80 пипса нагоре. Причината е победата на Либерално-демократическата партия. Това обаче не е изненада, новината бе очаквана от мнозинството пазарни участници. Графиките ясно показват това.

На дневна графика се вижда, че от края на септември досега USD/JPY се движеше в страхотен възходящ тренд – плитки корекции, които не се застъпват, и рязко поскъпване след края им.

До голяма степен за финалното ускорение, което в крайна сметка направи нов връх до 84.35, спомогнаха очакванията на пазарните участници за победата на Либерално-демократическата партия.

Тази новина беше вече отразена в цената и напълно нормално днес сме свидетели на компенсиране на gap-а от 80 пипса.

Въпросът е какво следва от тук нататък. Според мен шансовете за достатъчно дълбока корекция на тренда са много добри.

Напълно нормално след почти 3 месеца поскъпване вече имаме свръх купен RSI14, а MACD от своя страна би могъл да заформи дивергенция, в случай, че USD/JPY продължи да поевтинява.

Затваряне около 83.00 днес би формирало силно негативна меча свещ, напълно подходяща за пазарен връх.

Трудно е да се каже какъв е потенциалът на низходящо движение, но в по-краткосрочен план - цел около 82.70, при положение, че цената остане под 84.40 е напълно приемлива.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута