Следващата 2013 г. носи голяма доза фатализъм в себе си. Верни на традицията да представяме най-лошия възможен сценарий за това какво може да се случи през следващата година, ето какви са очакванията ни в икономически и финасов план (като, разбира се, дълбоко в себе си се надяваме нищо от това да не се случи, или поне не в цялата си съвкупност).

На първо място, като обобщение на изминаващата година можем да кажем, че тя бе изключително ползотворна за почти всички борси по света (с изключение на родната). Много от водещите индекси намериха няколкогодишни върхове, подкрепени от политиката на централните банки в почти всички региони за парични стимули и печатане на пари.

Почти цялата година премина под знака на дълговата криза в Европа, но това не попречи да станем свидетели на сериозен ръст в борсовите индекси, дори на най-затруднените страни.

А ето и какви биха могли да бъдат негативните тенденции през следващата година, предопределени до голяма степен именно от политиката на стимули и печатане на пари, които най-вероятно ще продължат с пълна сила и през 2013 г.:

1. Корекция на пазарите, която преминава в панически разпродажби и влизане в мечи пазар

След четиригодишен бичи пазар западните фондови борси могат да регистрират дълбока корекция в началото на 2013 г. Повод за това може да се даде по няколко направления - икономически и политически.

От една страна, печалбите на европейските компании могат да не отговорят на изключително завишените очаквания на инвеститорите, заложени в цените на акциите, вследствие на макроикономическата слабост на континента.

От друга страна, разпродажбите могат да бъдат задействани от политическа несигурност и криза, каквато би била падането на правителството в Италия и предсрочни парламентарни избори.

Евентуална нова вълна от недоволство срещу бюджетните съкращения и в другите затруднени страни, като Гърция, Испания и Португалия, също могат да дадат необходимата искра за „подпалване на пожара“.

Други фактори могат да са търсене на помощ от ЕС от страна на Испания или друга затруднена членка, което да доведе до сериозно повишение на доходността, търсена от инвеститорите за дълга на тези страни и панически продажби на европейски активи впоследствие.

2. Цените на суровините поскъпват, водят до инфлация

Изминалата 2012 г. бе относително негативна за цените на основните хранителни и нехранителни суровини. Нова вълна на печатане на пари от централните банки обаче би могла да инициира възобновяване на темпа на поскъпване на суровините.

Това пък, от своя страна, би оскъпило цените на енергийни ресурси и хранителните стоки. В резултат, инфлацията ще се прехвърли към потребителите, чиито разходи за основни нужди драстично биха се повишили, а реалните им доходи - обезценили. В последните месеци на изминаващата си година страната ни неотлъчно бе сред страните с най-висока инфлация в ЕС.

3. Китайската икономика задълбочава спада си, повлича целия свят

Може би най-голям принос за връщането на световната икономика в рецесия би имало по-нататъшно забавяне в китайската икономика. След признаците за известно съживение нещата много бързо могат да придобият отново застрашителни размери при нова серия от негативни макроновини в страната в началото на следващата година.

Такива биха имали „ефект на домино“ върху икономиките на всички останалите региони.

4. Безработицата у нас продължава да расте

По-сериозен от инфлацията проблем пред икономиката ни е този с безработицата. Тя се повишава през всички месеци от годината до юли, в съответствие с тенденциите в Европейския съюз.

Безработицата от над 12% е изключително тревожен сигнал и е сериозен прът в колелото на ръст на икономиката ни.

Напълно е възможно нивото на безработица да продължи да се повишава и през следващата година, което да постави на сериозно изпитание финансовата ни система.

5. Фондовите пазари поемат отново надолу

За разлика от моментите на ръст на световните борси, родният фондов пазар в много по-голяма степен следва пониженията им. Предвид на слабото представяне на БФБ през изминалата година, (което отвори добра възможност за един догонващ потенциал при по-нататъшен ръст на европейските борси), напълно е възможно индексите ни да продължат с пониженията си при връщане на световните борси догодина.

При наличието на негативни сигнали от световните борси едва ли мениджърите на пенсионните фондове ще предпочитат да увеличат експозицията си към БФБ, предвид на това, че не го направиха, когато пазарите бяха нагоре.

А насочването на тези играчи към родния пазар е една от много малкото му алтернативи за регистриране на по-траен и здравословен ръст и увеличаване на ефективността на пазара.

6. Продължават банковите проблеми по света... и у нас

Лошите кредити е възможно да продължат да растат, банките да реализират загуби, лихвите да прекъснат низходящия си тренд и отново да поемат нагоре. Това би оказало низходящ натиск върху крепкото стабилизиране на пазара на имоти, който е със съществено значение за цялата икономика.

7. Вече на всички световни лидери им става ясно че W-образна рецесия е налице

Продължава безумното печатане на пари, нараства държавната задлъжнялост до нови рекорди. Някои правителства се задъхват, инвеститорите са все по-малко склонни да ги кредитират. Следва вълна от понижение на рейтингите на редица държави, което се отразява в по-високи лихви по дълговете им.

8. България, като малка и отворена икономика, понася последиците на новата икономическа стагнация в Европа

Европа е на прага на нова рецесия, а най-тревожният сигнал се дава от признаците на сериозно задъхване на локомотива за европейската икономика – немската. Напълно е възможно европейската икономика да задълбочи спада и рецесията, което би било пагубно за малката ни и отворена към ЕС икономика.

9. Изборите не успяват да излъчат победител и допълнително влошават нещата

В условията на външни заплахи, страната ни е заплашена и от специфични политически рискове – предстоят избори. Най-негативният от всички сценарии би бил липсата на ясен победител и невъзможност за съставяне на правителство дълго време. Това би уронило и без това крехкото доверие на чуждестранните инвеститори и би имало сериозно негативно въздействие както върху възстановяването на икономиката, така и върху фондовия ни пазар.