Рейтинговата агенция Standard & Poor's повиши рейтинга на суверенния дълг на Гърция с шест степени от "частичен фалит" на "B-/B" със стабилна перспектива.

"Повишението отразява виждането ни за силната решителност на държавите членки на Европейския икономически и валутен съюз (еврозоната) да запазят членството на Гърция в еврозоната", съобщи рейтинговата агенция в комюнике.

Перспективата за гръцкия публичен дълг е стабилна заради решимостта на правителството за фискално и структурно приспособяване, допълни агенцията.

Повишаването на рейтинга става, след като Гърция завърши програмата си за повторно изкупуване на дълга и финансовите министри на държавите членки на еврозоната одобриха деблокирането на нови заеми от втората спасителна помощ.

"Гледаме на решението на държавите членки на еврозоната да предоставят помощ на Гърция като на признак за тяхната решителност да възстановят стабилността на гръцките финанси и да запазят членството на Гърция в еврозоната", съобщи Standard & Poor'sс. ЕС и МВФ осигуриха по-голямата част от спасителната помощ за Гърция чрез две спасителни програми.

"Можем да повишим дългосрочния рейтинг на Гърция, ако правителството продължи в пълна степен да предприема стъпки за съобразяване с условията на програмата на ЕС и МВФ, възстановявайки по този начин предсказуемостта на своята политика и допринасяйки за трайно възстановяване на икономиката и подобряване на перспективите за трайно обслужване на дълга", отбеляза Standard & Poor's.

"Можем да намалим рейтингите, ако сметнем, че има вероятност от отчаяна размяна на оставащата част от дълга на Гърция", предупреди агенцията, цитирана от БГНЕС.