Японският автомобилен концерн Toyota ще плати рекордна глоба в САЩ от 17.35 млн. долара, защото закъснял да предупреди властите за проблем с безопасността на някои от колите му, съобщи Американската агенция за пътна безопасност (NHTSA).

Агенцията уточнява, че това е максималната възможна глоба и "най-високата гражданска глоба, плащана някога на NHTSA за нарушения на закона, свързани с изтеглянето" на автомобили.

В края на юни Toyota обяви изтеглянето от САЩ на 154 000 коли Lexus заради дефект в настилката под краката на шофьора, в която засяда педалът на газта. Заради същия проблем през 2009 г. компанията пристъпи към подобно масово изтегляне на коли и то бе свързано с десетина смъртни случая.

NHTSA съобщава, че е установила проблеми с колите от този модел още в началото на 2012 г. и е сезирала Toyota през май. Концернът отговорил един месец по-късно, че е бил информиран за 63 инцидента с автомобилите Lexus от 2009 г. насам.

Агенцията счита, че Toyota не е спазила американското законодателство, което задължава автомобилните компании да я предупреждават в рамките на пет работни дни в случай на проблем с безопасността и бързо да пристъпват към изтегляне на коли.

Toyota трябваше да плати 48.8 млн. долара през 2010 г. заради три отделни разследвания за управлението на изтеглянето на автомобили, напомня NHTSA.