LTE, облачни технологии, новите заплахи от вируси на смартфони: 2012 г. беше белязана от катаклизми в дигиталния свят. Bild.de показва най-важните събития и тенденции на 2012 г.:

Сензорни екрани (тъч-скрийнове)

Все повече производители използват техниката не само за смартфони, но и за компютри и лаптопи. Windows 8 също помага за популяризирането, тъй като операционната система е предназначена за сензорни екрани.

Ретинов дисплей

Apple показа своята технология за ретинов дисплей и много производители последваха стъпките на компанията. Произвеждат се все повече таблети, смартфони и лаптопи с такива дисплеи. Предимството им е, че HD-клиповете могат да бъдат гледани в цял размер и окото не се напряга излишно.

Cloud

Apple, Google, Microsoft: всички предлагат услугите на „облака“: така всичките ви данни – музика, клипове, документи – са запаметени във ваше интернет пространство или „облак“ (от английската дума "cloud") и могат да бъдат достъпни навсякъде чрез интернет връзка.

Мобилни приложения

Независимо дали Apple, Microsoft или Google: от тази година почти не съществува система без свой собствен магазин за мобилни приложения. Предимствата са по-добър контрол и по-голяма защита от вируси.

LTE

LTE е ново поколение връзка за смартфоните. Тя популяризира, благодарение на iPhone 5. С LTE се сърфира изключително бързо в интернет: по-бързо, отколкото с DSL.

Евтини мини-таблети

С модела Nexus 7 (на цена от 199 евро) Google най-накрая създава нов клас по-малки и по-евтини таблети със седеминчов дисплей. Amazon Kindle Fire се появява малко по-късно. От Apple пък предлагат своя iPad mini на цена от 329 евро.

Мобилни вируси

Рискът вече става мобилен: досега не е имало толкова голямо увеличение на вредните мобилни софтуери. През 2012 г. са се появили близо 14 000 нови вируси. Някои от тях, като Eurograbber например, могат да откраднат милиони евро от нищо неподозиращите си жертви. Това важи и за смартфоните: антивирусните програми са задължителни!