"Прасенца никой не иска, като не ги вземат за Коледа, за Нова година съвсем няма да има кой да купи". Това се оплакват търговците на мръвка дни преди Рождество Христово.

Тази година, според тях, интересът към печеното прасенце е повече от малък. "Един човек дойде да ме пита колко струва малко прасенце, отговорих му 250 лева. А то се обърна и ми каза: Това е колкото 2 дни ски на Боровец", разказа още търговец.

Проверка на вестник "Стандарт" показа, че средната цена на деликатеса тази година започва от 180 лева и стига до 400 за опечено и поднесено прасенце.

Заради липсата на клиенти ресторанти и търговци пуснаха традиционното преди години меню дори в сайтовете за колективно пазаруване.

"На празничната трапеза ще имаш 14-килограмово крехко прасенце, пълнено с дроб сарма и гарнирано с кисело зеле. Поръчай това "специално меню" и то ще е на твоята празнична трапеза в уречения ден и час. Остава само да поканиш гостите и да се насладите истински на празника. Вземи този невероятен подарък само срещу 220 лева", гласи една от рекламите в сайт за колективно пазаруване.