Очертава се устойчива тенденция на леко понижение на банковите лихви и тази тенденция ще продължи. Това каза председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор и председател на УС на UniCredit Bulbank Левон Хампарцумян, цитиран от БТА.

Прекалено много фактори влияят върху лихвите, но това, което би могло да се очаква при стабилна фискална среда и лек растеж на икономиката би трябвало да е лихвените нива да вървят леко надолу, смята банкерът.

Прилагането на данъка върху лихвите по депозитите няма да доведе до отлив на финансов ресурс от банките, убеден е Хампарцумян.

Преименуването на един продукт с друг би могло да ни докара проблеми с данъчните органи, ние не искаме да предлагаме на клиентите си схеми за заобикаляне на закона, коментира той възможността банките да започнат да предлагат нов вид продукти, за да се избегне облагането. Икономически растеж между 1 и 2 процента и засилване на вътрешното потребление прогнозира за следващата година Левон Хампарцумян.

Банките не могат да бъдат по-добре от клиентите си, така че банковият сектор също успя да преодолее най-лошите времена на нарастване на лошите кредити, но ако не видим по-сериозно ускорение на растежа на икономиката не можем да очакваме съществено подобрение в нивото на лошите кредити и увеличаване на лошия кредит. Но така или иначе дори и банковата система расте, смята Хампарцумян.