Край на правителството на Марио Монти. Италианският премиер връчи официално оставката си вчера и се очаква президентът Джорджо Наполитано да разпусне парламента.

21 декември беше последният ден за правителството от технократи на Италия. Монти удържа на думите си и преди празниците представи последния закон, изготвен от кабинета му - Законът за стабилност на страната.

В речта си вчера Монти заяви, че бурното му 13-месечно управление е било "трудно, но прекрасно" и изрази надежда, че планираните реформи ще бъдат осъществени от новия лидер. Сега Италия е гледана с по-голямо доверие на международната сцена, посочи той.

През последната година Италия успокои борсовите пазари. Заслугата е именно на кабинета на Марио Монти, който обаче отнася и не малко критики заради тежките реформи, затегнали коланите на италианците.

Ако не бяха предприети мерките, страната щеше да последва съдбата на други членки на еврозоната, заставени да приложат същите ограничения, но под диктовката на МВФ и ЕЦБ с цената на заеми.

Поне една трета от жителите на Апенините са готови да гласуват на предстоящите избори повторно доверие на бившия европейски комисар и професор Марио Монти. Изборите ще бъдат през февруари, съобщи bTV.