Нови електронни устройства се появяват непрекъснато с по-голям или по-малък успех. И докато едни технологии изчезват, други се раждат. Нека видим седем технологични пробива, които вероятно ги очаква светло бъдеще:

Вълшебните очила на Google

Очилата с добавена реалност на Google имат вместо стъкла малки прозрачни екрани пред дясното око с различни приложения и се управляват с гласови команди. Системата е Android. Представени в средата на 2012 г., очаква се, че през пролетта на 2013 г. те ще постъпят в продажба.

Обръч за четене на мисли Muse

Muse, разработен от компанията InteraXon, е обръч, който разчита и обработва информация за активността на мозъка.Специалната програма ползва данните за управление на електронни устройства със силата на мисълта. Компанията има за цел да изведе човека и машините на ново, по-високо ниво на взаимно разбиране. Устройството се очаква да бъде представено официално през юли 2013 г.

Свръхскоростен интернет Google Fiber

Представен през ноември, това е първият проект за телекомуникационна инфраструктура на Google. Освен че е бърз и относително евтин, той има предимството, че на практика намалява ролята на компютъра, като всички необходими изчисления се правят в облак.

Фотоапарат Lytro за снимки постфактум

Всеки кадър на на този фотоапарат по същество включва цяла серия кадри, с които после потребителят може да съдаде свой собствен. Фактът, че стартъпът получи инвестиции за 500 млн. долара за разработката, показва, че пазарът вярва в бъдещето на новата технология.

Супертелевизори

През есента на 2012 г. Sony, Toshiba, LG и Sharp се впуснаха в надпревара за телевизори с 4K разширение. Огромните телевизори са с диагонал над 2 м и екран 3840x2160 пискела. Първа бъдещия си телевизор представи Sony, като обяви, че през 2015 г. този телевизор ще е на пазара на цена 250 000 долара.

Цветно електронно мастило

Екраните e-Ink позволяват да четете като на книга, но притежават и редица недостатъци: те са черно-бели, бавно се обновяват, не показват видео и доскоро бяха без осветление. Големият пробив през 2012-а донесоха Kindle Paperwhite и Nook with Glowlight и през 2013 г. екраните имат всички шансове да са цветни.

Телефон с гъвкав екран

Мечтата на гъвкав телефон придоби реални очертания през 2012 г. с нововъведението на Wexler Flex One. Наистина, едва ли скоро ще можем да свием мобилния си телефона на тръбичка, но все пак смартфоните ще притежават известна гъвкавост, която ще ги направи по-малко чупливи.