Въпреки че SOFIX приключва 2012 почти без изменение и ниските обеми на търговия за поредна година определяха търговията на фондовата борса, имаше и интересни моменти , които допринесоха за епизодично раздвижване на цените, коментира специално за Profit.bg Иван Овчаров, директор "Търговия и ликвидност" в Евро-Финанс.

Сред най-печелившите бяха акциите на компаниите, инвестиращи в земеделски земи, които отчетоха сериозни ръстове. Позитивно движение имаше и в Булгартабак Холдинг АД, като неговата цена се повиши с над два пъти.

Лятото на 2012г. „спасиха“ компенсаторните инструменти, които също отчетоха ръст от над 100%. Този ръст се дължеше на търгове за земеделска земя, които се проведоха през есента. В същия период интересът на инвеститорите привлякоха и приватизацията на дялове в ЧЕЗ и Енерго-Про, които бяха изкупени в голямата си част още в първите дни на предлагането.

За новата 2013г. несъмнено централно събитие ще бъде приватизацията на БФБ София АД, смята Овчаров.. През последните месеци няколко големи оператора заявиха интерес за участие при евентуално раздържавяване, като освен Виенската, която е фен на БФБ –София АД от няколко години, желание за участие заявиха също и от Инстанбулската фондова борса.

През 2012г. българските акции не успяха да се възползват от покачването на цените на индексите на развитите пазари, даже и след като бяха огласени и безпрецедентните мерки за осигуряване на постоянна ликвидност от най-големите централни банки по света, отчита Иван Овчаров.

Няколко са причините, които доведоха до тази ниска чувствителност на българската борса. На първо място можем да отбележим, че за големите чуждестранни инвеститори е много важна ликвидността на търгуваните акции. Ниските обороти на борсата няма да ентусиазират голям инвеститор да закупи даже и добър бизнес, при условие, че ако след няколко месеца икономическите условия се променят, и той да не може да продаде закупените акции.

Най-важният показател – продължаващата несигурност за световната икономика, е водещ фактор, който спира от инвестиции на фондовата борса, както българските институционални инвеститори, така масовата публика.

Институционалните инвеститори се въздържат от покупки, като обръщат повече поглед на външните пазари, а масовата публика предпочита на този етап банковите депозити, като убежище в нестабилните времена, каза още Иван Овчаров.

Всъщност 2012 г. показа, че процесът на „узряване“ на българския фондов пазар продължава.

Това, което виждаме – водещите индекси без изменение, при което едни подценени компании правят добри ръстове, докато цената на други пада, е нормалният процес за развит пазар. Този процес известен с термина „flight to quality” означава, че вече няма да е достатъчно да се купува почти всичко, като в периода 2006/2007г. и то да прави ръст заедно с другите компании.

Този процес логично ще пренасочва повече инвеститори да се обърнат към професионалните организации за управление на активи, които по занятие отделят необходимото време за разучаване на бизнеса и перспективите пред дадена компания, каквато е нормалната практика на развитите пазари, смята Овчаров.