Строителството възкръсва. Браншът ще се съвземе от кризата тази година, увериха експерти. Оптимистични са и прогнозите за имотния сектор, съобщава Новинар. 2013 година ще е пикова за инфраструктурното строителство, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за „Новинар”. Предстои довършване на магистрала „Тракия” и ЛОТ 1 на автомагистрала „Струма“, продължава работата по магистрала „Марица”, припомниха от ведомството.

Тази година започват няколко огромни ключови проекта. Това са вторият ЛОТ на автомагистрала „Струма”, изграждането на обходите на Враца, Монтана, Габрово, Западната дъга на софийския Околовръстен път, Северната скоростна тангента на Околовръстното, пътят София – Калотина, обясниха от строителното ведомство. Финансирането на тези проекти е по линия на Оперативна програма „Транспорт“.

Започва и изпълнението на проекти за язовири, финансирани чрез заем от Световната банка. Това са „Пловдивци“ и „Луда Яна“, като и за двата се предвижда изграждане и на пречиствателни станции за питейни води.

Общата стойност на всички проекти възлиза на почти 2 милиарда лева, които реално ще влязат в бизнеса. Ще започне изпълнението на нови проекти за обновяване на жилища, здравни заведения. Ще продължи изграждането на центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища. Ще се ремонтират ударно и пътища втори и трети клас.

Предстои откриването на три нови мола – два в София и един в Бургас. Литовска верига хранителни магазини ще продължи да инвестира у нас с отварянето на няколко нови обекта. Имотният пазар също ще живне, прогнозират брокери. Очаква се по-висока активност на купувачите на жилищния пазар още през първите месеци на годината. В банковия сектор пък очакват стабилизиране. Българите ще теглят по-малко заеми и ще спестяват повече, коментираха финансисти.

Прогнозите са оптимистични, но възстановяването няма да е бързо, предупреждават анализатори. Предстои бизнесът в целия свят да се активизира, като това ще се отрази и на страната ни. Не се очакват сериозни трусове на международните пазари, които да повлияят на българската икономика.