Много хора купуват подаръци доста преди празниците, но от момента на покупката до подаряването му има период от време, в който много неща могат да се объркат.

Подаръците могат да бъдат откраднати от дома ви в случай на обир или от колата още преди да сте се прибрали. Някои неща могат да бъдат унищожени, в случай на пожар, буря и т.н.

За това в Щатите вече се предлага застраховка на подаръци.

„От момента, в който купите нещо, то автоматично се застрахова,” обясняват от компания Harrington Insurance Agency от Броктън, Масачузетс. „Стига да имате сключена застраховка имот, компанията подсигурява всички ваши вещи.” При това въпросният подарък (или друга вещ) не е нужно да се намира в дома – може да бъде навсякъде по света, нужно е само да имате касова бележка, доказваща, че притежавате въпросната вещ.

За стандартна застраховка, обаче, има няколко ограничения над определен тип вещи, като скъпи бижута, предмети от злато и сребро – при обезщетението за тях има лимит от 1500 долара.

Предмети като произведения на изкуството не се покриват от този вид полица, за тях трябва да се направи специална застраховка.

Дейв Филипс, говорител на State Farm Insurance Co, предлага няколко съвета за опазване на сигурността на вашите подаръци:

Дръжте касовите бележки в портмонето си. Не ги оставайте в торбите, защото може да ги загубите, или да улесните крадци, които да върнат подаръка в магазина.

Не оставяйте торби с покупки или вещи в колата си. Крадците могат да разбият возилото заради тях.

Не пазарувайте всичко в един ден – разделете задачите в няколко дни. Така ще сте по-малко стресирани по време на шопинга и ще бъдете по-внимателни.

Правете специална застраховка за всички по-скъпи покупки като бижута и произведения на изкуството. При този тип полици се налага оценяване на вещта от експерт.