Двете най-големи рейтингови агенции в Съединените щати – Moody’s и Standard&Poor’s, подканиха Конгреса да продължи отвъд границите на постигнатото споразумение за избягване на т. нар. "фискална скала" и да предложи план за намаляване на дефицита във федералния бюджет.

Moody’s разпространи изявление, в което се казва, че през следващите месеци Конгресът трябва да предприеме допълнителни мерки за намаляване на дефицита във федералния бюджет, съобщи БНР. През последните четири години той надхвърля сумата от 1 трилион долара на годишна основа.

Ако тази цел не бъде постигната, рейтингът на американските държавни ценни книжа, който в момента е три пъти "А", ще бъде застрашен от понижаване.

В отделно изявление Standard&Poor’s предупреждава, че споразумението не постига задължителната цел "правителствените финанси да бъдат поставени на по-устойчива основа". Управлението и политиката на Вашингтон са станали по-нестабилни, по-малко ефективни и по-малко прогнозируеми, се казва в съобщението на агенцията.

В същото време президентът Барак Обама, който е на почивка на Хаваите, подписа закона за избягване на т.нар. фискална скала, която заплашваше да върне страната в рецесия, предаде Асошиейтед прес. Камарата на представителите одобри мярката с 257 срещу 167 гласа късно вечерта във вторник, почти 24 часа след като Сенатът я прие с 89 срещу 8 гласа.