Когато ураганът Санди удари източното крайбрежие на САЩ през октомври, около 340 автомобила Fisker от модела Karma, намиращи се на пристанището в Нюарк, Ню Джърси, бяха унищожени от наводнението или от пожар.

От Fisker са смятали, че автомобилите са застраховани в XL Group Plc., така че са подали претенция за щета възможно най-бързо след възстановяването на района. От Green Car Reports обаче информират, че този претенция е била отхвърлена от XL Group на 20 декември, което е принудило Fisker да заведат дело.

Полицата на Fisker има покритие до 100 млн. долара, вследствие на щети от подобни бури като Санди, но претенцията за 33 млн. долара е била отхвърлена заради нещо друго. Спорният момент е дали колите са “пътували към определената си дестинация” по времето, когато се е случила щетата, което би освободило XL Group от плащането на цялата щета.

Отказът принуждава Fisker да търси решение на казуса чрез съда, което може да се проточи доста и да се окаже доста скъпо препятствие за изпитващия затруднения автопроизводител.

Fisker настоява за съдебна заповед, според която XL Group ще плати претенцията, както и неопределена сума заради нарушаване на договорните им отношения.

Предвид сериозните проблеми на Fisker с модела Karma (част от автомобилите от модела бяха изтегляни от пазара, други се запалиха, а отзивите от критиката като цяло не са добри) една дълга съдебна битка е последното нещо, от което компанията има нужда в момента.