Ясно е, че от Apple ще пуснат нов iPad на пазара. Но какво друго? Кои тенденции ще оформят света на информационните технологии през новата година? От сайта wiwo.de ни ги представят:

Таблетите бяха много популярни през 2012 година, което ще остане така и през 2013 г. Но кои други тенденции се появяват в света на технологиите?

Много е възможно през 2013 година също да видите такава гледка: дълги опашки от хора, които искат да се сдобият възможно най-бързо с новия iPad. Компанията Apple все още доминира на пазара. Въпреки това, конкуренцията тази година със сигурност ще бъде много по-силна, отколкото предни години.

Надпреварата вече започна: различни производители създават конкуренция на Apple. От Amazon продават своя Kindle Fire в Германия на конкурентни цени, започващи от по-малко от 200 евро.

Една система, две повърхности: Windows 8 е оптимизиран за сензорни екрани на таблети, като същевременно предлага и познатата мишка и клавиатура. Това е идеално за компютри като този на Toshiba (вляво) и на Asus, които са лаптоп и таблет в едно.

Новата операционна система на производителя на Blackberry, Research in Motion, ще се казва Blackberry 10 и се очаква да бъде конкуренция на Apple и Samsung. Тя ще бъде представена на 30 януари.

Бившият световен лидер на пазара Nokia може да се завърне на върха с новия си смартфон Windows Phone 8. Първите устройства вече са на пазара.

При Cloud Computing могат да се използват IT-услуги чрез интернет. Потребителите могат, например, да изтеглят снимки директно от смартфона си в "облака" и да имат достъп до тях от всяка точка на света.

Фирмите могат да си спестят разходи с услугите на Cloud. Очаква се продажбите на Cloud-услугите в Германия да нараснат до 17.1 милиарда евро до 2016 година.

WhatsApp е едно от най-популярните приложения за смартфони. Интересно е, обаче, дали славата му ще продължи да расте или потребителите ще се ориентират към други приложения, заради негативните коментари за сигурността на приложението. Очаква се много скоро да се появи конкуренция на пазара.

Moбилният оператор Mobilfunk разработи своя собствена мултимедийна услуга на име Joyn. Чрез нея потребителите могат да си изпращат съобщения и файлове по същия начин като с WhatsApp, както и да водят видео разговори. След много отлагания и дълго чакане, Joyn най-накрая ще се появи на пазара през 2013 година.

Щом дори Папата има свой собствен акаунт в Twitter и в рамките на няколко часа събра хиляди последователи, това означава само едно: социалните мрежи наистина са навсякъде. Асоциацията на производителите Bitkom очаква културата на споделяне да надхвърли далеч поддържането на контакти във Facebook и Twitter и да се развива все повече и повече.

Портали като Airbnb, 9Flats и Wimdu са пример за развитието на културата на споделяне. В тях потребителите могат да наемат стая в къща или апартамент, както и да обменят информация за нови сделки за инструменти, автомобили и дори дрехи в мрежата.

Компанията Big Data разполага с все повече и повече налични данни и ако ги използва по правилен начин, би могла да стане следващия голям хит в света на информационните технологии. Експертите прогнозират, че в бъдеще икономиката все повече ще се възползва от възможностите и информацията, с която разполага компанията.