Китайски и корейски бизнесмени, които сериозно планираха да стъпят на европейския пазар чрез стартиране на бизнес в България, в крайна сметка ще заобиколят страната ни, научи "Стандарт".

Те са дали сигнали, че разглеждат имоти в Испания, където при покупка на жилище само за 160 хил. евро се получава право на постоянно пребиваване.

Основната причина за решението на китайците е провалената идея на правителството, която предвиждаше чуждестранните инвеститори да получават българско гражданство (и съответно европейско) срещу дарение в размер на 200 хил. лв. за Фонда за иновации.

Текстът в Закона за насърчаване на инвестициите дори беше приет на първо четене от Народното събрание, но впоследствие отпадна от проекта.

Като капак президентът Росен Плевнелиев постави вето върху приетите от парламента решения, тъй като изрази несъгласие с високите прагове за размер на изискваните инвестиции за получаване право на пребиваване в страната, както и за възможността за даване на гражданство при определени вложения в България.

Тези обстоятелства са в основата и на нашумялата история с отказаното българско гражданство на богат саудитски шейх, коментират запознати. За това свидетелства фактът, че шейхът е дарил именно 200 хил. лв. за реализацията на туристически маршрути у нас.

За негова изненада обаче дарението му няма да може да бъде "осребрено" под формата на български паспорт, тъй като предвиденият текст отпадна от Закона за насърчаване на инвестициите. Но явно редица инвеститори са очаквали предложените и огласени от правителството промени в закона да бъдат приети.

Въпреки всичко все пак група китайски бизнесмени ще посетят страната ни през месец януари, научи "Стандарт". Те ще обиколят прочути местности като Рилския манастир, Банско, стария град в Пловдив. В резултат на техните впечатления не е изключено някои от тях да се установят в България и да стартират бизнес.