Човек може дори от имената да разбере, че тези писти не са за начинаещи или пък за страхливци: две от най-стръмните алпийски писти се казват Харакири и Диаболо.

Всеки, който иска да се спусне по тях, трябва да има здрави нерви, силни крака и много смелост, защото има писти с до 84% наклон, което би гарантирало страх дори у някой професионален скиор.






Харакири-пистата в Цилертал с наклон от 78% официално е най-стръмната писта в Австрия. Междувременно тя е издигната в култ: който има смелостта да се спусне по нея, му е позволено да си купи специални Harakiri-Survivor фен-стоки.

Снежната покривка на Харакири се получава чрез сложен процес на покритие, защото в противен случай смелите скиори могат да се наранят по стръмните склонове. А за тези, които искат само да наблюдават, има седалков лифт, който предоставя перфектен изглед към опасната писта.

Най-стръмната писта в Германия се намира на северния склон на Лабер в Оберамергау. Тя води от върха до базовата станция и има наклон до 84%! Цените са от 23 евро на ден и 13 евро за деца. Повече информация можете да намерите на сайта www.laber-bergbahn.de

Бихте ли се спуснали по тази писта? Тя се намира в Кицбюл (Австрия), а нейният наклон от 85% кара дори професионалните скиори да се изплашат! На пистата се провеждат специални състезания.

Пистата Franz-Klammer-Stich се намира в Бад Клайнкирхайм в Австрия и е кръстена на бивш ски състезател. На нея се провежда състезанието Welcup. Максималният наклон е 76%, а цените за дневна карта са 42 евро на ден за възрастни, 34 евро за юноши и 21 евро за деца.

В този случай дори името звучи дяволито: пистата Диаболо в ски курорта Голм в Австрия не е за хора със слаби нерви. Наклонът е до 70% и е в очакване на смелчаги, които да се спуснат по пистата. На 10ти март 2013 година там ще се проведе състезанието Diabolo-Race.

В Монтфорт, Швейцария има писта с до 77% наклон по склона. Цените за карта за целия ден и за всички писти в ски курорта 4 Vallées започват от 69 евро за възрастни; за юноши са 55 евро, а за деца - 35 евро. Повече информация можете да намерите на сайта www.verbier.ch

Съберете целия си кураж и се спускайте надолу! Пистата "Hohe Salve" в ски курорта Вилдер Кайзер/Бриксентал (Австрия) е с наклон до 74%. Цените за дневен пропуск за възрастни са 42.50 евро, 34 евро за юноши и 11.50 евро за деца. Повече информация на сайта www.skiwelt.at

Пистата в Хохпустертал (Италия) е най-стръмната в Южен Тирол, с наклон до 71%. Цената за дневна карта е 42 евро за възрастни и 29.50 евро за деца. За повече информация посетете www.rotwand.it