Причината да дойда в България е, че един ден през 2008 г. гледах телевизионно предаване за това как хората имат проблеми с ипотеките заради високите цени във Великобритания, споделя англичанинът Дейвид Чадуик, който има имот в България, пред Daily Telegraph.

“Към края на предаването предложиха хората да опитат да си купят имот в Североизточна Англия или дори България. Бяха показани няколко клипа и от тях беше очевидно кой е по-добрият избор, така че започнах да проучвам страната в библиотеката.”

Климатът и географските особености допаднали на Чадуик, който решил да посети България и да се убеди сам какво е предлагането на пазара на имоти.

Той се свързва с агент, който да го разведе из Южна България за няколко дни. Чадуик намира интересно предложение в село Браница, община Харманли. Чадуик сам избира този район заради топлото време през лятото и близостта му до Гърция и Турция.

Цената на харесаната от него къща е 15 000 лева, което по тогавашния обменен курс прави едва 6 000 паунда, въпреки че имотът имал нужда от ремонт.

Чадуик се връща в Нотингам, където обявява къщата си за продажба и се мести във временно жилище, докато работи по покупко-продажбата в България.

Друг англичанин, който живее в България и притежава голям микробус, отива до Нотингам и пренася обзавеждането на Чадуик срещу 1 500 паунда. След като купува къщата Чадуик превежда 4 400 паунда на друг англичанин в България, който се заема с ремонта на новия му имот.

След необичайно студената зима през миналата година, която беше последвана от необичайно горещо лято Чадуик решава да ремонтира лятната си кухня. Ремонтът продължава три месеца и му струва 13 425 лв. (5 500 паунда), но като цяло Чадуик споделя, че е доволен от решението си и от резултата.