Франция е решена да действа твърдо спрямо данъчните си изгнаници в Швейцария с нова инструкция, която може да има тежки последици за тези французи, установили се в конфедерацията. Това пише днес в. "Тан", цитиран от БГНЕС.

Според инструкцията на Генералната дирекция на обществените финанси Франция повече няма да допуска прилагането на конвенцията за избягване на двойното данъчно облагане за французите, установили се в Швейцария и плащащи т.нар. данъчен пакет "плюс". Тази практика съществува от 40 г. по силата на спогодба между Франция и Швейцария, отбелязва в. "Тан".

Облекчението, въведено през 1972 г., е отменено от 1 януари 2013 г. Мярката засяга данъчните емигранти, които продължават да упражняват професионална дейност или получават дивиденти във Франция, но не плащат данъци там, защото са смятани с постоянен данъчен адрес в Швейцария.

Така тези французи, считани за установили се в Швейцария, плащаха по-малки данъци във Франция – 15% върху дивидентите си, вместо 30%.

Според специалиста по швейцарско данъчно облагане Филип Кенел, ако Франция наистина изключи всички френски данъчни изгнаници от действието на спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане, резултатът ще е точно противоположния: данъчните изгнаници ще прекъснат всички връзки с Франция, за да се защитят.

В края на 2010 г. в Швейцария имаше 5445 чужди граждани мултимилионери, ползващи се с данъчни облекчения, от които 2000 французи.

Междувременно, френският актьор Жерар Депардийо, който с указ на Владимир Путин получи руско гражданство, пристигна в Сочи, за да се срещне с руския президент. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Депардийо пристигна на частно посещение в Сочи. Предвиждаме тази вечер той да се срещне с Владимир Путин”, казал по телефона за агенцията Песков. Той добавил, че е възможно 64-годишният актьор да получи по този случай своя руски паспорт, съобщава bTV.