В класическия научнофантастичен филм от 1968 г. "2001: Космическа одисея " комютърът Хал, който управлява космическия кораб Дискавъри Едно, в крайна сметка се оказва сериозен психопат, пише Business Insider.

Това спомага за разгръщането на някои доста добри драматични сцени във филма, но до известна степен е изнервило и самия режисьор на лентата Стенли Кубрик.

Той е бил притеснен, че IBM ще се обидят, че комютърът Хал се побърква и причинява смъртта на човешки същества, става ясно от писма между Кубрик и негов асистент.

Писмата в момента са изложени в Музея на изкуствата в Лос Анджелис и са част от безплатното приложение за iOS, което от музея са пуснали към изложбата.

По това време учени от IBM били консултанти за филма на Кубрик по отношение на природата на компютрите и изкуствения интелект.

През 1968 г.повечето хора не са имали никаква представа за това какво представляват компютрите. От IBM се опасявали, че хората може да си помислят, че Хал е истински компютър на IBM, което породило притеснения и у Кубрик

"От IBM знаят ли, че една от основните теми от сюжета е компютър психопат? Не искам да създавам проблеми на никого и не искам те да се чувстват измамени. Моля те, обясни ми как точно стоят нещата с IBM," пише в писмото си Кубрик.

Накрая Кубрик обещава IBM да не бъде асоциирана по никакъв начин с компютъра, а компанията е записана като консултант във финалните надписи на филма.

Компютърът Хал е на 13-о място в класация на 50-те най-големи злодеи в киното и 66-о на място в книгата „101 Най-влиятелни личности, които никога не са живели”.