Още от времето след Втората световна война по света е практика ураганите да се кръщават с имена. От 2002 г. насам обаче всеки от нас може „да осинови буря”.

Кръщаването на бедствия е любопитна услуга на Института по метеорология към Берлинския свободен университет. От десетина години младите метеоролози предлагат всеки от нас да стане кръстник на ураган.

Цените са 199 евро за циклон и 299 евро за антициклон. С парите учените обещават да поддържат своите технологии за наблюдение и анализ на климата в Европа.

За последните 10 години буря са осиновили над 1 800 души от 15 европейски държави, отчитат германските метеоролози. В класацията има и българско участие.

През 2007 г. зона с ниско налягане получава името Кирил. Ураганът бил откупен от трите деца на Кирил Генов, които подарили бедствието на баща си по повод 65-ата му годишнина, съобщи Нова телевизияп.

Процедурата за покупка на буря можем да намерим в сайта на Института по метеорология към Берлинския свободен университет. Тази година циклоните, които свързваме с лошо време, носят мъжки имена, а антициклоните, които вещаят добро време – женски. За да няма дискриминация, това правило се обръща всяка година.