Българите, които имат депозити в чужбина, сами трябва да декларират доходите си от лихви в годишните данъчни декларации, казаха данъчни експерти. За първи път това трябва да стане в началото на 2014 г. при обявяване на доходите от 2013 г.

България има над 70 споразумения за избягване на двойното данъчно облагане (СИДО). Във всяко СИДО се урежда и обмяната на данъчна информация за гражданите на съответните страни.

Ако имате срочни депозити в страните от ЕС, няма да избегнете плащането на данък "лихви", който беше въведен от 2013 г. Страните от ЕС обменят ежегодно информация за доходите от лихви на чуждите граждани.

Страните от общността, където има такъв данък, дори автоматично го събират и превеждат част от него в Националната агенция за приходи, посочва вестник "Стандарт".

Не така обаче стои въпросът с депозитите извън ЕС. Правилата за обмен на данъчна информация са различни за всяка страна извън ЕС, като се уреждат с действащите СИДО.

Но ако данъчните започнат ревизия, за да проверят дали не криете доходи, ще трябва да отправят специално запитване към страната, където подозират, че криете пари. Отговорът обаче може да се забави около година.

Така много трудно ще се събере данък върху лихвите от българските капитали, изнесени извън ЕС, смятат експерти. За да ускорят обмяната на информация, България и САЩ подготвят споразумение за обмен на данъчна информация, което се очаква да бъде подписано тази година.