Най-старата подземна железница в света – лондонското метро, навърши 150 години. Век и половина след официалното му откриване, метрото продължава да е най-масово използваният транспорт в британската столица.

Според историци, то е сред основните причини за разрастването на Лондон и превръщането му в една от столиците на света, съобщава Нова телевизия.

Жителите на 8-милионния град не могат да си представят живота в столицата без най-популярната транспортна услуга в страната. И до днес подземните железници в десетки градове по света копират структурата на лондонското метро.

Всяка голяма метрополия се нуждае от подземна железница. Най-бързоразвиващите се градове по света, като Пекин, Шанхай и Делхи, последваха примера на Лондон.

По време на Втората световна война тунелите на метрото предоставят укритие от нацистките бомбардировки на хиляди граждани. През 2005 г. лондонското метро стана сцена на един от най-широко отразяваните терористични актове в света.

Днес, след дълги години на недостатъчни инвестиции и бавни темпове на модернизация, „тръбата”, както я наричат англичаните, се нуждае от ремонти.

Юбилеят обаче измества фокуса от злободневните теми към празничното настроение. Гражданите и гостите на града ще могат да видят композиции от парни машини, които ще преминат по част от оригиналния маршрут, използван през Викторианската епоха.