Електронните запори на доходите на длъжниците ще станат факт до няколко месеца. Това каза в сутрешния блок на телевизия и радио България он ер Мариян Петков от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Техническата част е подготвена и предстои само да се издаде наредба от страна на министъра на правосъдието и управителя на Българска народна банка. Когато това се случи и налагането, и вдигането на запора ще става с едно натискане на копче.

Електронното запориране ще облекчи финансовата процедура по запорите - ще бъдат спестени средства както на кредитора, така и на длъжника, както и ще намали необходимото време, допълни Петков.

Запорът на сметки ще става чрез електронно съобщение до съответната банка, подписано от съдебния изпълнител с квалифициран електронен подпис.

В момента, за да се наложи запор на сметка на фирма или частно лице, съдебният изпълнител трябва да изпраща съобщения до всички 30 банки, което, освен че отнема време, струва и около 540 лв. След промените тази такса, която се плаща от кредитора, ще бъде намалена до 15 лв.

Кореспонденцията между банката и съдебния изпълнител ще става в Единна среда за обмен на електронни запори, както е записано в новия чл. 450а от ГПК.

Делата, които са при съдебен изпълнител, се увеличават с около 30% през 2012 г., но това увеличение показва стабилност, обясни той. Общо от 2006 г. насам делата са над 800 хиляди, като очакването му е за тази година да надминат 180 хиляди.

Най-често дела при частен съдебен изпълнител се водят между фирми.

На второ място се нареждат делата, които се водят от кредитори.