Известният бизнесмен Едоардо Миролио ще получи български паспорт, научи "Стандарт". Той му се дава за особени заслуги към икономиката ни по предложение на ресорния министър Делян Добрев.

Ведомството на правосъдната министърка Диана Ковачева е обработило в кратки срокове документите, които са постъпили в Съвета по гражданството през октомври миналата година. Миролио има три текстилни предприятия в Сливен, хотел в центъра на града, винарска изба край новозагорското село Еленово, където е издигнал уникално шато.

Собственик е и на завод "Свилоза Ярн" в Свищов и "Интерпред"-София. У нас за бизнесмена работят над 2200 българи. Годишните продажби на бизнес групата му възлизат на 250 млн. евро.

Миролио е известен и с благотворителност - последно дари апаратура за 50 000 лв. на отделението по неонатология в областната болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен.

Междувременно стана ясно, че депутатите ще приемат в петък ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за насърчаване на инвестициите. След което ще започнат дебатите как точно да бъде поправен той.

Нагласите в ГЕРБ са да бъде намалена от 4 млн.лв. на 1 млн. лв. нужната инвестиция, срещу което направилият я бизнесмен ще получава статут на постоянно пребиваващ. От 50 на поне 10 ще падне и изискуемият минимум на открити работни места.

Възможно е депутатите да намалят на 3 г. от 5 г. срока, в който инвеститорите със статут на постоянно пребиваващ да могат да кандидатстват за паспорт. Можело обаче инвестиционният критерий да отпадне и да остане само сега съществуващата възможност инвеститорът да бъде предложен за паспорт от министър за особени заслуги.

Според депутати е възможно ветото да бъде използвано и да се направи още едно допълнение към закона - статут на постоянно пребиваващ да се дава и на чужденци, купили у нас недвижими имоти за поне 500 000 лв.

Подобен текст отпадна при гласуването на закона в пленарната зала, но сега било възможно да бъде приет от втори опит. На него държал и министърът на финансите Симеон Дянков, обясниха ГЕРБери.